péntek, augusztus 08, 2003

Ismét volt egy levélvátásunk a kinti ismerősömmel, amelyben néhány kérdésemre válaszolt.

"Kedves István!

Szomorúan olvastuk a soraidat, hogy a baba nem jöhet veletek, de drukkolunk hogy az új beültetés sikeres legyen!
Meglátjátok, szerintem kevés olyan jó hely van egy születendő gyereknek, mint éppen itt Ausztrália, és megeshet hogy ha éppen talán majd itt fogan, akkor Ő már egy igazi Aussie lessz:-)
A lakással kapcsolatosan is el kell hogy keserítselek -- ha esetleg fokozott izgalmakra vagytál --, mert a környék csöppet sem tartozik az életveszélyes vagy netán rablógyilkos szomszédokkal lakott környékek közé.
De ha netán erre vágynál és megerkeztél, szervezek neked egy kirándulást a déli oldalra, Cabramatta-ba ahova még a rendőrök is csak nappal és egy egész busznyi csapat merészkedik egyszerre.

>az éves bozóttüzek nem okoznak gondot arrafelé?

A tüzek teljesen rendszeressé váltak sajnos az elmúlt években, mivel a nyarak jó melegek és igen kevés csapadék esett, de a lakott területeket nem igazán veszélyezteti.
A tv időnként kicsit túldramatizálja a dolgot, amikor tavaly lángokban mutatta Sydney-t az kb 30-50 km re volt a várostól, és mivel a környéken elég sok nemzeti park van (tele az őshonos eukaliptusz fákkal, ami úgy ég mint a zsírpapír) jobb a megelőzés!

>Pl. ha az itthoni videókazettáinkat kivisszük, akkor odakint vásárolt lejatszóval meg tudjuk majd nézni?

Igen a rendszer itt is PAL! Gond nélkül tudsz lejátszani/felvenni és azt akár hazaküldeni vagy otthonit itt megnézni. A hálózati fesz is 240 Volt-50 Hz. Csak a dugó formája más (itt ferde késes)

> A csomagfeladós kérdésem arra vonatkozott, hogy hogyan érdemes kijuttatni pl. a ruhákat, pár könyvet, stb., ami kell az induláshoz, de a repülőgép súlyhatára miatt nem tudom kivinni magammal, mert 4-5 kartondobozt biztosan megtölt.
Egy konténert viszont meg nem éri meg kibérelni érte.

Sajnos a Postai hajóposta a "legolcsóbb" amire én kb 1500Ft/kg körül emlékszem, és max. 20 kilós dobozokat lehet feladni.
Ez így is állati drága, de a szállítmányozó cégekkel még több volt.
Azt tudom hogy működik a Madách térnél egy ausztráliába kivándorlókat segítő cég (a címére már nem emlékszem, csak hogy ott van a belvárosban az árkádok környékén, egy lakóházban a Madách téren)
Ők szereznek akár olcsó egyutas repülőjegyet és a 25kg-os vihető súlylimitedet is elintézik 60-70 kg-ra ingyen!!!
A követségen biztos megadják a címüket.

> Ha a notebook-ot jobban megéri innen kivinni, akkor ez igaz az egyéb műszaki eszközre is? Gondolok itt a videóra, hifi-re, háztartási robotgépekre, stb.

A hifi, videó elég olcsó, ha jó háztartási géped van, amit megszoktál, azt a feleséged biztos szivesebben használná, mint hogy itt új darálót, turmixot, szeletelőt, stb. keljen venni. De ezek kb. egyenként 20-50 dollártól indulnak.

>A feleségem nagyon szeret kerekpározni.

Hurrá!!!!-itt kiáltott fel kedvesem, mert akkor valakivel végre mehet bringázni majd.

> Szerintetek mennyire biztonságos arrafelé? Vannak esetleg kiépített kerékpárutak?

Kitűnő utak vannak, túrázni is lehet, nem lopják el a járgányod, ha egy napra odaláncolod egy parkolóba és gyalog mégy tovább, akkor sem.
Tehat a válasz a kérdésre igen, biztonságos, de bukósisak kötelező a közutakon!

> Egyáltalán ott is kaphat a merész vállalkozó tüdőrákot, mert minden lehetőség ott is csak a forgalmas autóutak mellett van?

Én a parkokat ajánlanám a kerékpározásra, ahol a levegő isteni, de ha a közúti benzingőzre vágynál -- nehezen ugyan de -- talán a belvárosban délután 4 és 5 között (talán!) találni kicsit szmogosabb utcákat is.
Mivel a tenger közel van, a szellő általában mindig friss levegőt fújdogál.

> Egyáltalán drága odakint a sportolási lehetőség (uszoda, konditerem, jogging, stb.)?

Nem drága!
A futás pl ingyen van:-)
Egy uszodai belépő 3-5 dollár, szaunával, spa-val 8-10. De miért mennél uszodába? Kb. 1400 gyönyörű tengerpart van, és az év 8 hónapjában fürödhetsz (most is akár, a víz 18 fokos, csak a levegő miatt érezni hogy tél van) Egy konditerem drágább, a bérlet 6-700 dollár/év, ha jól tudom.

> Tervezem, hogy elkezdenek odakint egy komolyabb sulit. Itt a Közgáz-ra járok éppen -- onnan van a diákigazolvany --, és valami hasonlót szeretnék odakint is tanulni (esetleg az informatikai végzettségemet ausztrál diplomára "upgrade"-elni).
Tudnál esetleg javasolni valami jó sulit?
A Univerity of Sydney-t és NSW-t nézegettem.
Persze csak munka mellett tudnám végezni, de nem tudom, hogy van-e ott olyan, hogy esti/levelező tagozat? Egyáltalán be lehet oda jutni ilyen vízummal (Permanent Resident) rendelkezőknek?

Mindkét egyetem, a Sydney University és a UNSW (University of NSW), sőt a UTS (University of Technology Sydney) kitűnőek, bár a tandíjaik kicsit borsosak. Kb. 7-10 ezer dollár/év neked, mint Permanent resident-nek (állandó tartózkodási engedély).
E papír nélkül nem is javasolnám, mert a költség kb. 20 000 dollár/év lenne.
A vízumodról csak annyit kell tudnod, hogy az gyakorlatilag egy teljesen korlátlan tartózkodásra és utazásra (visszatérésre ausztráliába) és teljes munkaidős foglalkoztatásra, MUNKAVÁLLALÁSRA!!! jogosít!!!
2 évig nem kaphatsz munkanélküli segélyt, de az orvosi ellátásra érkezésedtől számítva jogosult vagy!
Ha megérkezel ki kell váltanod egy Medicare kártyát és egy adószámot is, de ezeket majd segítek gyorsan elintézni ha megjöttél.
Egyébként ebből a vízumból kb. 2 év és állampolgár lehetsz, a különbség, hogy addig nem szavazhatsz és nem ausztrál útlevéllel utazol.
Egyébként létezik egy sokkal olcsóbb tanulási intézmény is, a neve TAFE.
Itt mindent tanulhatsz, amit csak el tudsz képzelni a kéménysepréstől a kozmetikuson át az úszómesterig szerezhetsz diplomát, advanced diplomat certificate-et, vagy éppen degree-t. Az ára kb. 1000 dollár/év, és ott tudom hogy van olyan mint az otthoni levelező, vagy esti képzés!
Tehat röviden, a vízumod így tökéletes és ennél már jobb nem is lehetne!!!"

Phüüüüü.....! Azért mindig jólesik ilyet hallani! :)

Viszont úgy tűnik Ausztrália valóban egy csodaország! Még senkit sem hallottam rosszat mondani róla.
De...mégis!
Most éppen ebben a levélben Sydney Cabramatta negyedéről!
Komolyan mondom, direkt el fogok oda menni, csak hogy megnézzem hogy milyen lehet egy rossz hely az ausztrálok szemében :)

A TAFE viszont azért is érdekes lehet sokak számára, mert az új bevándorlási szabályok értelmében már legalább 2 éves, ausztráliai oktatási intézményben megszerzett "diplomára" adják meg azt a plusz 5 pontot, amely nagyon sokaknak jól jöhet, ha a késöbbiekben PR (Permanent Resident - állandó lakos) vízumot szeretnének.
A TAFE-n meg éppen 2 éves oktatásban lehet részt venni tanulóvízummal!

Sajnos azóta mint azt Bertók Zolitól megtudtam, a PR vízummal rendelkezők számára is ugyanolyan magas tandíjat kell fizetni, mint a "tengerentúli" diákoknak. :(
Vagy várok 2 évet az állampolgárságig.
Meglátjuk...