hétfő, augusztus 16, 2004

Elkeződött múlthéten az iskola.
A heti három előadás ez alapján még feldolgozhatónak tünik, igaz a készülést még nem kezdtem el úgy, isten igazából.
Megmondták, hogy mikorra kell leadni az első Assignment-nek nevezett önálló beszámolókat 5000 szóban kifejtve. Ez szeptember 6. mind a három tantárgyból.

Az első előadáson kiderült, hogy vagyunk vagy 70-en, a többség persze ásziai országokból.
2 oszira jut kb. 30 indiai, 20 kínai, 5 maláj, 4 banladeshi, 3 koreai, 4 pakisztáni, 1 magyar meg egy belga.
Kiderült, hogy ebből a létszámból kb. 6 vagyunk akik dolgoznak a többiek mind csak tanulnak és mellette a vízumok által engedélyezett óraszámban dolgozgatnak.
Volt nagy mulatság, amikor az első előadáson a francia tanárnő megkérdezte, hogy miért csináljuk ezt az iskolát?
Összenevettek a diákok, és kérdezgették, hogy "na, vajon miért?!"
Persze, mindenki a permanent vízumot várja az iskola elvégzésétől, nem igazán a jobb munkalehetőségeket kína Szian-dzsü tartományában...

Ami ámulatba ejtő, hogy a kínaiak többsége szerény itélőképességem szerint az IELTS academic 3-as szintjét is képtelen lenne elérni, és mégis itt ül, ahova 6.5-el lehet elméletileg csak bejutni.
Érdekes mindenesetre...

Az előadások elég érdekesek, bár még csak a bemelegítő 2 héten vagyunk túl, de már kezd érződni hogy talán mégsem lesz egyszerű levizsgázni munka mellett 3 tantárgyból egy szemeszter alatt.
Van egy kollégám, aki szintén megcsináltatta a Master-t (oszi létére...) munka mellett, a University of NSW-en, de Ő 6 évig húzta el a dolgot.
Hát, ezt azért nem szeretném...

A suli elég jól felszerelt. A folyosón csatlakozási pontok laptopok számára, hogy aki beesik és van loginja, az tudjon csatlakozni a LAN-ra.
A gépek jó részén RedHat Fedora fut, ami szintén jó pont. A Cisco labor meg tantermenként 4 rack 2500/2600-as routerekkel meg pár Catalyst switch-el van ellátva.
Az előadók egyike francia, a másik szingapúri, a harmadik meg pakisztáni.
Szóval a multikulti itt is érvényesül.

Nem is tudom, hogy itt a politikusokon kívűl van-e helybéli középvezető beosztásban?
Vagy ozikból csak a felsővezetők kerülnek ki?
Érdekes, ui. hogy pl. ahhoz képest, hogy ausztráliába évente 100 ezer új bevándorló érkezik, amiből 1000 hetente csak ide, Sydney-be, a politikában egy bevándorló sem képviselteti magát.
Pedig hát igen nagy arányban vagyunk itt...

Közben megjött a papír a biztosítótól, hogy le fog járni hamarosan a biztosítás a gépjárműre, és jó lenne ha befizetnék 440 dollárt.
Ez az a bizonyos pink slip díj, ami ahhoz kell, hogy megkapja az autó 1 évre a forgalmi engedélyt.
Erre még rájön a green slip díja, amit meg a műszaki vizsga után kap meg az autó, ha nincs vele gond.
Utána mehetek be az RTA-hoz, hogy ott is kifizetve a helyi adót megkapjam ismét egy évre az engedélyt – pontosabban az ablakra ragasztandó matricát – amivel járhatok az autóval.

A villanyszámla is megérkezett; 340 dollár lett a vége 3 hónapra.
Ebben már benne van a fűtési szezon (április közepétől július közepéig), ezért számláztak majd’ 3x annyi összeget, mint egyébként. Erre még jön a rent, ami 1000 dollár 4 hétre, és a heti kaja, meg egyéb költségek.
Szóval a fizetésem nagyjából el is ment, és a megtakarításunk nem nagyon növekedett...

Kicsi feleségemnek mondogatom, hogy vegye komolyan a nyelvsulit, mert mindkettőnk/hármunk számára az lesz a legnagyobb segítség, ha el fog tudni menni dolgozni, amikor a babát már be lehet adni "óvodába". Ehhez viszont kelleni fog a nyelvtudás.

Persze mi is szeretnénk idővel saját ingatlanba költözni, de a jelenlegi ingatlanárak és törlesztési részletek mellett ez nem lesz egyszerű.
Számolgatva a lehetőségeket, és az igényeket, kb. havonta 1800-2000 dolláros törlesztő részletre lehetne számítani 25 éven át.
Ehhez viszont szükség lenne arra, hogy legalább 2 bevételi forrásunk legyen, meg még valami tartalék is legalább 1/2 évre, ha valami beüt, és kiesik az egyik fizetés.
Vagy legfeljebb elmegyek hétvégente dolgozni, ha véget ért a suli, nem?!
Az ingatlant persze jó lenne mielöbb megvenni, mert igen gyorsan mennek felfelé itt az árak.
Előre jelzések szerint 2010-ig a jelenlegi árak duplájával lehet számolni...

Most mindenki az ingatlanokba fekteti itt a pénzét, és ezzel nyomják felfelé az árakat keményen.
Sokkal nagyobb haszonra tudnak így szert tenni, mintha tőzsdéznének, vagy bármi más, legális pénzkereseti forrással foglalkoznának.

A hócipőm kezd tele lenni a különféle bankok kölönböző szolgáltatásainak az összevetésével. Az elmúlt 2 hónapot azzal töltöttem, hogy az újságok, szórólapok, banki prospektusok olvasgatása, ügyfélszolgálatok kérdezgetési, kiállításokra járás során összeszedhető információkból próbáltam összerakni, hogy melyik bankhoz is lenne érdemes menni, hol a legjobbak a kamatok, és a legkedvezőbbek a hitlehez jutás feltételei.
Nem biztos ui. hogy a St. George volt a legjobb választás, de mikor kijöttem, 1 nap után az tűnt a legmegfelelőbbnek...

Most igen lusta vagyok – tegnap volt a szülinapi partim a helyi MAGYARSÁG számára, és ez egy kissé kiütött –, de majd felrakom a kis gyüjteményes táblázatomat ide, hogy melyik bank mennyit charge-ol a különféle kártyáira, lakáskölcsöneire, stb.

Még a végére egy kedves kis sztori...
A múltkor hajnali 4-ig kellett dolgozni az Optus-nál, mert az egyik Oracle adatbázisuk behalt, és valahogy helyre kellett állítani a dolgokat.
Hazafelé taxival jöttem, egy lebanese ürge volt a sofőr, akivel pár szót beszélgettem, majd félkómába zuhantam.
A ház elött a céges káryával fizettem, mire a taxis mondta, hogy nem jó az EFTPOS lehúzója, ezért a kézi, indigós lehúzót fogja használni.
Az első csekket le is húzta, de fordítva rakta be a kártyámat, ezért eltépte a csekket, összegyürte, és bedobta a kesztyűtartóba.
A második is erre a sorsra jutott.
Végül a harmadiknál már normálisan rakta be a kártyámat.
Aláírtam, megkaptam a csekket, majd hazamentem és a zuhany után beájultam az ágyba.

Délután felébredve villant át az agyamon, hogy attól hogy kettőbe tépte a csekket, az még valszeg érvényes marad!
Így most adtam neki 2 biankó csekket, amire azt ír rá, amit csak akar...
Ráadásul mivel a 3.-at alá is írtam, ezért már akár az aláírásomat is oda fogja tudni hamisítani.

Azonnal küldtem egy emailt a könyvelésre, hogy mi a helyzet, meg a nálam lévő blokk sorszáma ez-meg-ez, az előző kettőé meg valszeg akkor annyival kevesebb.
A válasz megnyugtató volt, hogy ezek ismert trükkök és az év elején már ment is körbe figyelmeztető email...
De azért elküldik a levelemet az AMEX-hez hogy figyeljenek oda a két sorszámra.
Én meg reménykedjek, hogy egy tisztességes sofőrrel volt dolgom, aki nem próbál meg trükközni a két csekkel.

Kollegáim szerint a másik ismert trükk, hogy elöbb lehúzzák a kártyát az EFTPOS lehúzón, majd kijelentik, hogy ez nem működik, és utána a kézi lehúzóval kifizettetik a menetdíjjat.
Amikor az utas kiszált, akkor az EFTPOS leolvasóba meg beütnek egy szép kis összeget, a blokkra meg a kézi csekkről csak áthamisítják az aláírást...
Szóval itt is vannak ilyenek.

Nem tetszik: feleségem szerint Mo.-n az orvosok elég sűrűn csinálnak vérkép vizsgálatot a terhes kismamákon, hogy megnézzék nincs-e valami hiány a szervezetükben.
Itt az oszi orvosok szerint ez a 36. hétig felesleges...
Az összes többi vizsgálatra is érvényes ugyanez. Mintha itt lazábban vennék az orvosok a kismamaságot.
Persze, tudjuk "no worries, mate!"