hétfő, október 27, 2003

Ma csak 11-ig kellett csak dolgoznom, úgyhogy elindultam elintézni az autó átíratást.
A régi tulajdonos sráccal kitöltöttük az RTA által minden évben kiküldött papírt, amely a helyi forgalmi engedély lejárásáról értesíti a tulajdonost.
Ennek a hátoldalán van egy form, amit az eladónak és a vevőnek kell kitöltenie.

Mivel november 3.-án jár le a forgalmi az autón, ezért elvittem egy szervízbe is ma, ahol átnézik az autót, és ha mindent rendben találnak rajta, akkor megadják, az un. "pink slip"-et, amely azt bizonyítja, hogy megfelelő állapotban van a járgány.

Ajánlottak egy magyar származású autószerelőt, aki nagyon korrekt módon állt a dologhoz.
Megnézte az autót minden irányból, majd rábólintott, hogy mehet a dolog, és megadta a tanusítványt, amely így 28 dollárba került.
A címe:

Ozsvár Miklós
661 Gardeners Rd., Mascot 2020
Tel: 9669 5584

Szerencsém, hogy megértő volt, és nem kellett otthagynom az autót, hogy majd másnap menjek vissza érte.
A munkám miatt ez elég kellemetlenül érintett volna...

Utána átmentem még az AAMI egyik irodájába, amely egy itteni biztosító és ahol a "green slip" nevű kötelező biztosítást kellett megvennem. A Green Slip amúgy egy esetleges általam okozott balesetben megsérült személy biztosítására jó. Úgy is hívják, hogy CTP (compulsory third-party) biztosítás.

A biztosítás 354 dollárba került, amihez még vettem egy "Third Party Property Insurance"-ot 259 dollárért, amely egy esetleges baleset esetén a mások tulajdonában általam okozott kárt fedezi.
Nem esne jól, ha pl. egy éppen rossz időben, rossz helyen álló BMW javíttatási költésgét kellene fedeznem...

Ha azt szeretném, hogy az autómban keletkezett kárt is fizesse a biztosító, ahhoz már egy másik fajta biztosítást kellett volna vennem, amely a "Comprehensive" nevet kapta, és amely jóval drágább lett volna.
Erre viszont sajnos már nem futotta a keretből.

Mindhárom dolog amúgy egy évig érvényes a 3 év feletti autók esetében.

Szóval itt tényleg nem az autót megvenni drága, hanem fenntartani... :(

A biztosítót amúgy a Motor Accident Authority web oldalán sikerült megtalálni, ahol van egy összehasonlító táblázat, hogy melyik biztosítónál lehet olcsóbban megkötni a biztosítást.

Most már csak az egyik RTA irodába kell eljutnom, ahova vinnem kell az értesítőjüket, amelyen szerepel az átírás ténye, a Pink Slip-et, és a Green Slip-et.

Majd a héten valamikor...